Ze gaan  mee
 Een mogelijke keuze die makkelijk te realiseren is.
Voor velen is op vakantie vertrekken met hun dier ondenkbaar. Er bestaan nochtans een hele reeks mogelijkheden om zijn hond of kat mee te nemen.

Vermits katten een langere aanpassingsperiode nodig hebben dan honden is het misschien beter er de voorkeur aan te geven de kat thuis te laten wanneer u een korte reis maakt (minder dan 2 weken).

En tenslotte, vergeet niet dat wanneer uw vakantie misschien een paar obstakels met zich meebrengt (reisweg, huren,...), het feit uw huisdier mee te nemen uw verblijf nog aangenamer zal maken.

Alvorens te vertrekken


Een bezoek aan de dierenarts zal heel nuttig zijn. Het is de gelegenheid om een gezondheidsbalans op te maken, de nodige en verplichte inentingen te doen (tegen hondsdolheid o.a.), een behandeling tegen parasieten te voorzien (teken en vlooien), zijn inentingsboekje/paspoort in orde te brengen. De dierenarts kent tevens de verschillende reglementeringen. Bovendien kan hij in functie van de leeftijd en de gezondheidstoestand van uw dier, u alle nodige raadgevingen geven opdat uw vakantie en die van uw dier geslaagd zou zijn.

Als u België verlaat, denk er dan aan de Ambassade of het Consulaat van het land van bestemming te raadplegen, zij kunnen u een maximum aan informatie verschaffen.

Denk er tenslotte aan om uw dier te laten identificeren door middel van een micro-chip (wettelijke verplichting sinds 1998). Hang aan zijn halsband een plastieken of metalen tubetje met daarin een papiertje waarop uw naam en uw vakantie-adres vermeld staat.

De reisweg


De familiewagen is zeker het meest praktische middel om uw hond of kat te vervoeren. De kat laat u best in haar mand/transportkooi. De hond zal achteraan geplaatst worden, vastgemaakt of achter een net of metalen barrière, als het voertuig dat toelaat uiteraard. Als uw dier nerveus is of wagenziek, vraag dan aan uw dierenarts een voorschrift voor een kalmeermiddel of anti-braakmiddel.
Laat dieren noot achter in een auto die in de volle zon staat, zelfs niet met licht geopende ramen ! Ze lopen het risico een gevaarlijke zonneslag op te lopen. Laat het voertuig altijd achter in de schaduw, of beter nog, laat uw dier niet achter in de auto bij warm weer. Stop regelmatig zodat uw hond regelmatig zijn poten kan strekken.

In de trein, zal uw kat in een rieten mand (meer verluchting) of een transportkooi reizen. De hond, aan de leiband, heeft slechts toegang tot het compartiment op voorwaarde dat niemand er bezwaar tegen heeft. De muilband is in principe verplicht, maar wordt zelden vereist. Steek er echter voor alle zekerheid één in uw bagage, vooral wanneer u naar het buitenland reist. Vermijd dat uw hond in een bagagewagon geplaatst wordt. Zware beproeving ! Best is met uw hond in de gang plaats te nemen en zo te reizen. Wanneer u een grote hond hebt en hij de plaats van een persoon inneemt zal een supplement gevraagd worden.

In het vliegtuig, worden alleen kleine dieren in de cabine toegelaten, mits toelating van de boordcommandant. Teneinde zeker te zijn is het beter voorafgaand contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. De andere dieren reizen in speciale containers die in het bagageruim geplaatst worden. Het is noodzakelijk uw dier een goed kalmeermiddel te geven voor het vertrek, want deze manier van transport kan zeer traumatiserend zijn !

De grenzen


Ga nooit naar het buitenland zonder voorafgaandelijk inlichtingen ingewonnen te hebben bij de Ambassade of het Consulaat i.v.m. de toelatingsvoorwaarden voor dieren :

- Duur van de quarantaine (indien van toepassing);
- Gezondheidscontroles
- Vereiste papieren

Denk tijdig aan de inentingen : de inenting tegen hondsdolheid, vereist in talrijke landen, is verplicht voor de terugkeer naar België. Voor bepaalde landen moet ze meer dan één maand oud zijn en minder dan één jaar. De rappel moet gedaan worden voor de vervaldatum van het laatste attest. Het Europees paspoort is eveneens noodzakelijk om de grenzen over te gaan.

Het logement


Hotels: raadpleeg voor uw vertrek de Klébert of Michelingids. Hierin staat de lijst van de verblijven waar dieren welkom zijn. Overstelp de inkomhall van het hotel niet met een hond, kat of kinderen. U zal weinig kans hebben om er een kamer te krijgen. Wees diplomatisch, ga op verkenning, vraag naar de hotelier en wees overtuigend : uw hond is sociaal, proper en stil.

Vakantiewoningen of -appartementen: de meeste advertenties vermelden of huisdieren welkom zijn of niet. Herinneren we er echter aan dat het verbieden van een gezelschapsdier in een vakantiewoning in heel wat landen onwettelijke is. Twijfel niet om toch contact op te nemen met een eigenaar die dieren weigert; een gesprek zal hem in heel wat gevallen van gedacht doen veranderen. Stel voor om eventueel de huurwaarborg te verhogen.

En tenslotte, het merendeel van de campings aanvaardt gezelschapsdieren op voorwaarde dat ze ingeënt en geïdentificeerd zijn en aan de leiband gehouden worden.

Praktische raadgevingen


Doe geen te grote wandelingen als u in een warm land verblijft. Vermijd om tussen 14u en 16u met de hond buiten te gaan.

Geef uw hond geen eten in de uren die voorafgaan aan het vertrek.

Bepaalde verzekeringsmaatschappijen nemen ook de dierenartskosten ten laste in het buitenland, alsook de verzorging van uw dier, zelfs de repatriëring in geval van ernstige problemen.

Voorzie ook een reisapotheek voor uw dier.

Informeer u voor uw vertrek over de dichtsbijzijnde dierenartspraktijken van uw vakantie-adres en neem de gegevens mee.

Meer weten


Verschillende internetsites hebben het over het vertrek op vakantie met uw huisdier. Geef altijd wel de voorkeur aan de informatie en het contact met de plaatselijke autoriteiten/Ambassades/Consulaten en met uw dierenarts.

Het artikel van de Blauwe Wereldketen


Diverse websites

Hondenwelkom
Vakantie met hond