Ze gaan   niet mee
 Er bestaan verschillende oplossingen, voor elk budget.
Wanneer u om diverse redenen uw dier niet kan meenemen op vakantie, bestaan er talrijke oplossingen.

Wat ook uw keuze is, wees vooruitziend en onderneem de diverse stappen zo vroeg mogelijk.

Verzeker u ervan dat uw oplossing de juiste is en aangepast aan uw dier. Aarzel niet om verschillende pistes uit te zoeken alvorens te kiezen en win het advies in van gebruikers/klanten.

Denk er bovendien aan om, buiten uw vakantiegegevens, ook deze van een vriend of familielid achter te laten, in geval van hoogdringendheid. Geef ook het telefoonnummer van uw dierenarts.

Het pension


Uw dier in een pension plaatsen kan pijnlijk lijken, ja zelfs wreed voor uw dier. Goede pensions worden echter beheerd door gekwalificeerd personeel en de huisvesting is ook meestal van kwaliteit. In de meeste gevallen zal het dier zich snel aanpassen en mits de aangepaste zorgen zal hij niet lijden onder deze tijdelijke plaatsing. En dit is zeker waar wanneer u meerdere dieren bezit en ze de mogelijkheid hebben om in dezelfde ruimte te verblijven. Vergeet bovendien ook niet dat talrijke pensions meer te bieden hebben dan een klein hok : buitenterrein, wandelingen, chauffage, airco,...

Om te weten of het pension geschikt is voor uw dier en beantwoordt aan uw verwachtingen, moeten verschillende elementen in overweging genomen worden :

- Een pension van kwaliteit moet bezocht kunnen worden zonder afspraak
- De ruimtes moeten proper en ruim zijn
- Het voedsel moet van kwaliteit zijn
- De manier waarop de verzorger of de uitbater met dieren omgaat is heel belangrijk
- Een ernstige instelling zal u vragen naar de bijzonderheden van uw dier en naar zijn behoeftes
- Het pension moet erkend zijn door de FOD Dierenwelzijn (het document hangt uit aan de ontvangstbalie)

De goede instellingen zijn al gauw volgeboekt.. Begin er dus op tijd aan. Aarzel niet om raad te vragen aan uw dierenarts over de keuze van een pension en beperk u niet tot pensions in de directe omgeving van uw woonplaats.

De kostprijs voor een pension varieert over ’t algemeen tussen de 12 en 18 euro voor een hond en tussen de 7 à 15 euro voor een kat, per dag. Voor lange periodes passen sommige speciale tarieven toe. Verschillende pensions bieden ook andere diensten aan : ophalen en terugbrengen aan huis, toilettage, luxeruimte met webcam,...

En denk er tenslotte aan de mand, speelgoed, een deken,... mee te nemen als u uw dier naar het pension brengt.

De privé dierenoppas


Alternatieve oplossing voor het pension. De privé dierenoppas is vooral geschikt voor meer gevoelige dieren. Het principe is eenvoudig : uw dier wordt ondergebracht in een gezin, op het adres van de persoon die op hem zal passen.

De dierenoppas heeft verschillende troeven, maar men moet weten dat in de meeste gevallen alleen sociale honden, die overeenkomen met andere honden, toegelaten worden.

Men moet erg waarkzaam zijn bij de keuze van een dierenoppas. Inderdaad, dit type van opvang is recent en geeft niet alle waarborgen dat een pension wel geeft, zoals verantwoordelijkheid, wettelijkheid en vereiste kwalificaties voor het houden van een dier.

De kostprijs is meestal lager dan die van een pension. Reken tussen de 7 en 15 euro per dier. Sommigen bieden deze dienst zelfs gratis aan.

Het zoeken naar een dierenoppas gebeurt via Internet. Talrijke web-sites stellen dit type advertenties voor. U kan die eveneens terugvinden bij de kleine advertenties die uithangen in grootwarenhuizen.

Dog/cat sitting


Iemand (student, oudere persoon, gepensioneerde,..) kan tijdens uw afwezigheid bij u intrekken en voor uw dieren zorgen. Het is een goede formule. U vertrekt gerust en uw “pet-sitter” geniet van een goedkoop verblijf.

Deze oplossing is waarschijnlijk de beste wanneer u een vertrouwenspersoon kent : uw dier behoudt zijn gewoontes en zal niet verstoord worden omdat het geplaatst wordt in een vreemde omgeving. Neem vooraf voldoende inlichtingen en vraag referenties. Elke ernstige persoon of organisatie zal niet twijfelen om u die te geven.

De kostprijs is over ’t algemeen heel laag. Inderdaad, er wordt bij het bepalen van de prijs rekening gehouden met het feit dat het logement inbegrepen is. De persoon die voor uw dier zorgt geniet op die manier ook een beetje van “vakantie”. Er zijn er die die dienstverlening zelfs gratis doen. De gemiddelde tarief varieert van 5 tot 10 euro per dag.

Teneinde dé geschikte persoon te vinden, consulteert u best eerst uw naaste familieleden en kennissen, vervolgens uw dierenarts, alvorens op zoek te gaan naar advertenties op het internet en in grootwarenuizen.

Naaste familieleden


DE ideale oplossing. Beroep doen op een naast familielid om uw dier bij te houden laat u toe met een gerust gemoed te vertrekken. Bovendien is deze oplossing meestal gratis.

Belangrijk detail: verzeker er u van dat die persoon in staat is om op een correcte manier voor uw dier te zorgen. Aarzel dus niet om een checklist op te stellen en de persoon een paar keer voor uw vertrek in contact te brengen met uw dier, teneinde ze elkaar beter leren kennen.

Gidsen


Pensions

Lijst van erkende pensions in Vlaanderen
Lijst van erkende pensions in Brussel
Lijst van de Blauwe Wereldketen

Diverse gidsen, websites en kleine advertenties

Chiens-chats.be